виолетов

виолетов
виолѐтов, , <-и>
прил violètto, violàceo

Български-италиански речник. 2015.

Игры ⚽ Поможем решить контрольную работу

Look at other dictionaries:

  • виолетов — прил. теменужен, морав, лилав …   Български синонимен речник

  • ангиом — (грч angeion) мед безопасен бел или виолетов израсток или само црвена дамка на кожата или на слузокожата поради ненормално намножување или ширење на крвните садови (хемангиом) или на лимфните садови (лимфангиом) …   Macedonian dictionary

  • брокател — (итал. broccatello) 1. полусвилена или памучна ткаенина, слична на брокат, со вткаени крупни цветови 2. вид жолт, црвеникав или виолетов италијански мермер …   Macedonian dictionary

  • ултравиолетови зраци — опт. невидливи зраци на крајниот виолетов дел од сончевиот спектар што дејствуваат хемиски (актински зраци) и кај некои супстанции предизвикуваат флуоресценција …   Macedonian dictionary

  • шафран — (тур. zafran) бот. растение од чиј виолетов цвет, исушен и сомелен, се добива мирудија или лек, а служи и за боење …   Macedonian dictionary

  • лилав — прил. виолетов, теменужен, морав …   Български синонимен речник

  • морав — прил. виолетов, теменужен, лилав …   Български синонимен речник

  • теменужен — прил. виолетов, морав, лилав …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”